GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC112 MUTFAK UYGULAMALARI-1 Ders 1 1 5,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste, öğrencilere yemek pişirmenin temelleri hakkında bilgiler sunulur. Mutfak eğitiminin temellerini oluşturan mutfak terimleri ve açıklamaları, her derste ele alınan konuların temel prensiplerini desteklemek ve pekiştirmek ve uygulamaların iş güvenliği ve mesleki etiğe uygunluğunu sağlamada önemli bir rol oynar. Dersin uygulama kısmında ise öğrencilere profesyonel kesim teknikleri; et, balık, sebze, tavuk ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknik ve prensiplerinin öğretilmesinin yanı sıra önceki oturumlarda öğretilen konuların pekiştirilmesi hedeflenir.


Öğretim Görevlisi Alparslan Mustafa TUNCER


1 Mutfakta kullanılan araç gereçleri , mekanik malzemeleri ve elektirikli cihazları tanır, kullanmasını öğrenir.
2 Kullanılan malzemenin özelliğine göre doğru doğrama şekilleri, pişirme teknikleri ve saklama yöntemlerini bilir.
3 Mutfakta , temel mutfak hazırlıkları, temel pişirme bilgileri mutfakta gıda güvenliği ve hijyen kuralları dahil klasik pişirme tekniklerini uygular
4 Hazırlanan reçeteye göre doğru malzemeyi ve ekipmanı doğru zamanlama ile seçer.
5 Yumurta pişirme, bakliyatları pişirme, balık ve deniz ürünlerini temizleme, pişirme, et ve et ürünlerini işleme pişirme işlemlerini yapar.

Birinci Öğretim


Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Mutfak eğitiminin temellerini oluşturan mutfak terimleri ve açıklamaları, her derste ele alınan konuların temel prensiplerini desteklemek ve pekiştirmek ve uygulamaların iş güvenliği ve mesleki etiğe uygunluğunu sağlamada önemli bir rol oynar. Dersin uygulama kısmında ise öğrencilere profesyonel kesim teknikleri; et, balık, sebze, tavuk ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknikleri, pişirme teknikleri, mutfak ekipmanları, çorbalar, pilavlar, bakliyatlar, salata ve sosları, mutfak personeli hakkında genel bilgiler verilir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mutfak Donanımı, Mutfak Organizasyonu ve Mutfağın Tanıtımı
2 Mutfak Araç/Gereçleri Ve Kullanımı Ergonomik mutfak araç gereci kullanabilme
3 Üretim Planlama, Reçete Okuma Ve Anlama Reçete okuyarak uygulama yapabilme
4 Tedarik, Depolama Yöntemleri
5 Mutfakta kullanılan saklama ve Muhafaza Yöntemleri Mutfakta kullanılan saklama ve Muhafaza Yöntemleri
6 Yemek Hazırlama Öncesi Ön Hazırlıklar Yemek Hazırlama Öncesi Ön Hazırlıklar
7 Temel Kesme Ve Doğrama Teknikleri (Diğer) Temel Kesme Ve Doğrama Teknikleri (Diğer)
8 Temel Kesme Ve Doğrama Teknikleri (Diğer) Temel Kesme Ve Doğrama Teknikleri (Diğer)
9 Temel Pişirme Teknikleri (Yağda Kızartma, Derin Yağda Kızartma, Sote Teorik olarak anlatılması ve mutfakta uygulama yapma
10 Temel Pişirme Teknikleri (Izgara, Kavurma, Fırında Pişirme) Teorik olarak anlatılması ve mutfakta uygulama yapma
11 Yumurtalar yumurtanın pişirme ve uygulama yöntemleri
12 Et ve et ürünleri Kırmızı ve beyaz etlerin anlatılması
13 Tahıl, Baklagil ve Sebzeler Tahıl baklagil ve sebzelerin hazırlanması ve birlikte yiyecek ürününe dönüştürülmesi
14 Soslar, fondlar, 5 temel sos Temel sos hazırlama yöntemlerinin anlatılması ve hazırlanan ürünlerin soslarla birleştirilmesi

1. Mutfak Uygulamaları - Prf. Dr. Semra Acar Şahingöz ( Detay Yayıncılık ) 2. Temel Mutfak Teknikleri ve Yönetimi - Erol Geçkin , Mahmut Baltacı ( Detay Yayıncılık )



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 5 5 25
Gösterme 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 118

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 4 4 5 3 4 5 4 4 4 5
ÖÇ 2 4 3 5 5 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 5 4 4 4 4 5 1 4
ÖÇ 4 4 3 5 3 4 4 4 3
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 3 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek