GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC111 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste, toplumların yeme-içme alışkanlıklarının tarihsel gelişimi ve mutfak kültürlerinin oluşumunda etkili olan faktörlerin kavratılması amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Reyhan UZUN


1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
2 Gastronominin sanatsal ve bilimsel boyutlarını açıklar.
3 Gastronomiyi, bir turistik çekicilik ve ağırlama endüstrisinin bir boyutu olarak açıklar ve örnekler verir.
4 Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemi hakkında tartışır ve örnekler verir.
5 Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı açıklar.

Birinci Öğretim


Yok.


Yok.


Bu ders Gastronomi ve Yiyecek Tarihi konusunda temel bilgiler öğretmeye yöneliktir. Toplumların yeme-içme alışkanlıklarının tarihsel gelişimi ve mutfak kültürlerinin oluşumunda etkili olan faktörlerin kavratılması amaçlanmaktadır. Bu ders Gastronomi ve Yiyecek Tarihi konusunda temel bilgiler öğretmeye yöneliktir. Gastronomiyi, bir turistik çekicilik ve ağırlama endüstrisinin bir boyutu olarak açıklar ve örnekler verir. Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini açıklayabilir ve örnekler verilir. Gastronominin sanatsal ve bilimsel boyutlarını açıklar. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygulamak.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gastronominin Anlamı ve Önemi
2 Gastronominin Bilimsel ve Sanatsal Boyutları
3 Turistik Ürün, Çekicilik ve Ağırlamanın Bir Unsuru Olarak Gastronomi
4 Tarih Öncesi Çağlar (Antik Çağ)
5 Eski Taş Çağı, Orta Taş Çağı, Yeni Taş Çağı, Çanak Çömlekli Dönem, Bakır Taş Çağı, Tunç Çağı
6 Sümerlerde ve Hititlerde Yemek Kültürü
7 Antik Mısırda Yemek Kültürü, Antik Yunan Yemek Kültürü
8 Roma İmparatorluğunda Yemek Kültürü
9 Tek Tanrılı Dinlerin Mutfağa Etkisi (Musevilik)
10 Ortaçağda Yemek Kültürü
11 Yeni Gıda Maddeleri, Çatal Devrimi
12 Careme ve Klasik Mutfak, Escoffier ve Yüksek Mutfak
13 Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ve Sonrası
14 Anadolu’da Yemek Kültürü

Gastronomi ve Yiyecek Tarihi / Prf. Dr. Atilla AKBABA https://tulgaalbustanlioglu.wixsite.com/tulga/gastronomitarihi Özdemir, Gözde & Dülger Altıner, Dilek (2019). “Gastronomi Kavramları ve Gastronomi Turizmi Üzerine Bir İnceleme”, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,12 (1), 1-14 Türker., İşleroğlu, H. (2020). Gıda Mühendisliği ve Gastronomi Bilimi: Ortak Yaklaşımlar ve Ortak Gelişim. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8 (2), 1552-1577 Yıldız M., Yılmaz M. (2020). Gastronomi Alanındaki Trendlere Bir Bakış. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 5,19-35



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Quiz 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 7 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Quiz için Bireysel Çalışma 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 67

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 1 5 3 3 3 4 2
ÖÇ 2 3 4 1 3 2 3
ÖÇ 3 4 1 3 2
ÖÇ 4 4 5 5 2 3 1 1
ÖÇ 5 3 2 3 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek