Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BES002 | BESLENME İLKELERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu derste beslenmeyle ilgili temel kavramların, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin, makro ve mikro besin ögelerinin (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su), besin gruplarının tanıtılmasıyla birlikte özel durumlarda beslenme ilkelerinin aktarılması amaçlanmaktadır.
Öğr. Gör. Elif GÖKMEN
1 | Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklar. |
2 | Makro besin ögelerinin özelliklerini ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar. |
3 | Mikro besin ögelerinin özelliklerini ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar. |
4 | Besin gruplarını ve özelliklerini açıklar. |
5 | Sağlıklı beslenme modellerini ve özelliklerini açıklar. |
6 | Özel durumlarda beslenme ilkelerini açıklar. |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Bu ders içeriğinde; beslenmenin önemi, beslenme sağlık ilişkisi, beslenmeyle ilgili temel kavramlar, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, makro besin ögeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar), mikro besin ögeleri (vitaminler, mineraller), su ve metabolizma, besin gruplarının tanıtılması, sağlıklı beslenme modelleri ve özel durumlarda beslenme ilkeleri konuları yer almaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Beslenmenin önemi, beslenme sağlık ilişkisi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
2 | Beslenmede temel kavramlar, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
3 | Makro besin ögeleri I (Karbonhidratlar) | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
4 | Makro besin ögeleri II (Proteinler) | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
5 | Makro besin ögeleri III (Yağlar) | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
6 | Mikro besin ögeleri I (Vitaminler) | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
7 | Mikro besin ögeleri II (Mineraller) | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
8 | Vize sınavı | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
9 | Su ve metabolizma | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
10 | Besin grupları I | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
11 | Besin grupları II | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
12 | Sağlıklı beslenme modelleri (besin piramidi, sağlıklı yemek tabağı) | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
13 | Özel durumlarda beslenme I | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma | ||
14 | Özel durumlarda beslenme II | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 14. Baskı, Ankara, 2012. 2. Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi. Kutluay Merdol T., Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, 2017. 3. Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu. Yasemin Beyhan Y., Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2 Baskı, Ankara, 2019. 4. Beslenme İlkeleri Ve Mönü Planlama. Bulduk S., Detay Yayıncılık, 4. Baskı, Ankara, 2018. 5. Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 26 | 26 |
Ev Ödevi | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 88 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 2 | 4 | 4 | 2 | |||||||||
ÖÇ 6 | 3 | 2 | 4 | 4 |