GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSÖL-062 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı: öğrenci için çalışma hayatında karşılaşacağı mikrobiyolojik olaylar karşısında nasıl hareket edeceği ve Gıda üretiminde hijyen, temizlik, dezenfeksiyon ve kişisel hijyen kriterlerini bilmesini ve uygulamasını gerçekleştirebilecek seviyeye gelmesini sağlamaktır.



1 Üretimde karşılaşacağı mikrobiyolojik olaylar hakkında fikir yürütür.
2 Bu mikrobiyolojik olaylar hakkında çözüm yolu önerir.
3 Gıdayı hangi teknikle muhafaza edeceği konusunda karar verir.
4 Gıda üretiminde ve öncesinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
5 İşletme temizlik ve sanitasyon kurallarını uygular.

Birinci Öğretim


Ön koşul olan ders yoktur.


Önerilen bir husus yoktur.


Genel mikrobiyoloji, Gıda muhafaza ilkeleri, Gıda üretiminde hijyen, İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon, Bina-Hava-Alet-Ekipman-Su-Ham madde-Personel Hijyeni


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Genel mikrobiyoloji giriş Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
2 Genel mikrobiyoloji önemli mikroorganizmalar Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
3 Genel mikrobiyoloji yaşam koşulları Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
4 Gıda muhafaza ilkeleri Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
5 Gıda muhafaza ilkeleri Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
6 Hijyen ve sanitasyon Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
7 Hijyen ve sanitasyon Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
8 Gıda üretiminde hijyen Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
9 Gıda üretiminde hijyen Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
10 Gıda üretiminde hijyen Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
11 İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
12 İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
13 Personel hijyeni Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.
14 Personel hijyeni Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma.

1- Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Prof.Dr. Semra KAYAARDI 2- Megep ders notları 3- Bilimsel videolar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Quiz 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Staj istenmemektedir.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 12 2 24
Bireysel Çalışma 10 1 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Okuma 9 2 18
Quiz için Bireysel Çalışma 2 5 10
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek