Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSÖL-062 | GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı: öğrenci için çalışma hayatında karşılaşacağı mikrobiyolojik olaylar karşısında nasıl hareket edeceği ve Gıda üretiminde hijyen, temizlik, dezenfeksiyon ve kişisel hijyen kriterlerini bilmesini ve uygulamasını gerçekleştirebilecek seviyeye gelmesini sağlamaktır.
1 | Üretimde karşılaşacağı mikrobiyolojik olaylar hakkında fikir yürütür. |
2 | Bu mikrobiyolojik olaylar hakkında çözüm yolu önerir. |
3 | Gıdayı hangi teknikle muhafaza edeceği konusunda karar verir. |
4 | Gıda üretiminde ve öncesinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular. |
5 | İşletme temizlik ve sanitasyon kurallarını uygular. |
Birinci Öğretim
Ön koşul olan ders yoktur.
Önerilen bir husus yoktur.
Genel mikrobiyoloji, Gıda muhafaza ilkeleri, Gıda üretiminde hijyen, İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon, Bina-Hava-Alet-Ekipman-Su-Ham madde-Personel Hijyeni
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Genel mikrobiyoloji giriş | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
2 | Genel mikrobiyoloji önemli mikroorganizmalar | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
3 | Genel mikrobiyoloji yaşam koşulları | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
4 | Gıda muhafaza ilkeleri | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
5 | Gıda muhafaza ilkeleri | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
6 | Hijyen ve sanitasyon | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
7 | Hijyen ve sanitasyon | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
8 | Gıda üretiminde hijyen | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
9 | Gıda üretiminde hijyen | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
10 | Gıda üretiminde hijyen | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
11 | İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
12 | İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
13 | Personel hijyeni | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
14 | Personel hijyeni | Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap. Ders sunusu, online videolar, soru-cevaplar, kısa sınavlar, ödevler. | İnternet araştırması yapma. Verilen ders kaynakları okuma. |
1- Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Prof.Dr. Semra KAYAARDI 2- Megep ders notları 3- Bilimsel videolar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Quiz | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Staj istenmemektedir.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 12 | 2 | 24 |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Okuma | 9 | 2 | 18 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | |||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | |||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | |||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 |