GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSÖL-027 Temel Mutfak Teknikleri Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


MUTFAĞA AİT TEMEL TEKNİKLERİ ÖĞRENMEK


SEDA GÜNDÜZ BAŞÇIL


1 Mutfak kuralları, mutfak şefi olmanın genel prensipleri, mutfak hiyerarşisi, standart reçete ve menü hazırlamada izlenen temel prensipleri tanımlayabilecektir.
2 Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarını ve önemini tartışabilecektir.
3 Temel besin türleri, ısı transferi ve temel pişirme tekniklerini açıklayabilecektir.
4 Şef bıçağı ve temel mutfak araç-gereçlerini kullanabilecektir.
5 Et, tavuk, balık ve sebze suları ile temel soslar, çorbalar, kıvam arttırıcı ve bağlayıcı malzemelerin farklarını ve kullanım alanlarını tartışabilecektir.

Birinci Öğretim


YOK


[Yok]


Bu derste, temel mutfak uygulamaları içerisinde yer alan mutfak ve hijyen kural ve prensipleri ile temel besin türleri, ısı transferi türleri ve pişirme teknikleri açıklanmaktadır. Ders kapsamında ayrıca, bıçak kullanımı ve temel kesim teknikleri, et, balık ve sebze suları, temel soslar ve çorbaların hazırlanmasının akabinde temel yumurta pişirme, sandviç, salata ve salata sosu hazırlama teknikleri uygulamalı olarak ele alınmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 DERSE GİRİŞ: Ders içeriğinin tanıtılması, Mutfakta hijyen ve sanitasyon, Mutfakta karşılaşılabilecek risk faktörleri, Şef olmak, Profesyonellik
2 Teori: Mutfak Hiyerarşisi ve Bıçak Becerileri / Uygulama: Bıçak becerileri - I
3 Teori: Malzemelerin Pişirmeye Hazırlığı ve Pişirme Teknikleri / Uygulama: Bıçak Becerileri - II
4 Teori: Standart Reçete / Uygulama: Bıçak Becerileri - III

Atkoşar, Z. (2016). Beslenmenin Temel İlkeleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Gastronomi Tarihi: Yılmaz, H. ve Dündar, A. (2016). Gastronomi Tarihi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları;



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 4 8
Derse Katılım 14 2 28
Beyin Fırtınası 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Okuma 10 2 20
Quiz için Bireysel Çalışma 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek