GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TAM710 SULAMA MAKİNELERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin; sulama makineleri ve pompaları tanımasını, pompaj tesisleri ve karakteristiklerini anlayabilmesi, pompaların teorik esasları ile ilgili temelleri kavramasını, hareketli sulama makinelerini, yağmurlama ve damla sulama sistemlerini tanıyabilmesi ve projeleme esaslarını kavrayabilme ve bu sistemler için uygun pompa seçimini yapabilmesini sağlamaktır.


Öğr. Gör. Selen ALNIAK SEZER


1 Temel akışkanlar mekaniği bilgisini kavrayabilme. Tarımsal sulamada kullanılan sulama makineleri ve pompaları sınıflandırabilme ve yapısal özelliklerini kavrayabilme.
2 Pompaj tesisleri ve tesis karakteristiklerini kavrayabilme.
3 Pompaların çalışma prensiplerini ve teorik esasları ile ilgili temel bilgileri kavrayabilme.
4 Pompa performans değerlerini ve pompa karakteristiklerini kavrayabilme.
5 Pompa performans (debi, basınç, güç ölçümleri)denemelerini yapabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Temel akışkanlar bilimi. Tarımda sulama mekanizasyonu, önemi ve sulama mekanizasyonu genel bakış. Sulama makinelerinin tanımı ve kapsamı. Pompaların sınıflandırılması ve kullanım amaçları. Boru hatlarında oluşan kayıplar. Pompaj tesisleri ve yükseklikler. Pompa tesisi ve tesis karakteristik eğrisinin incelenmesi ve çıkartılması. Pompa karakteristiklerinin çıkartılmasında yararlanılan büyüklükler. Pompa performans değerleri ve pompa karakteristiklerinin çıkartılması. Hareketli sulama makineleri. Yağmurlama ve damla sulama sistemleri ve elemanlarının açıklanması. Örnek bir sulama sisteminin projelendirilmesi. Projelendirme sonuçlarına uygun pompa seçimi, pompa işletme maliyetleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş, temel akışkanlar bilimi Ders giriş Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. .
2 Tarımda sulama mekanizasyonu, önemi ve sulama mekanizasyonu genel bakış. Sulama makinalarının tanımı ve kapsamını öğrenme Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
3 Pompaların sınıflandırılması ve kullanım amaçları Pompaların sınıflandırılması öğrenilmesi Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
4 Boru hatlarında oluşan kayıplar Boru kayıpları problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
5 Pompaj tesisleri ve yükseklikler Problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
6 Pompa tesisi ve tesis karakteristik eğrisinin incelenmesi ve çıkartılması Pompa tesisi ve tesis karakteristik eğrisi problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
7 Pompa karakteristiklerinin çıkartılmasında yararlanılan büyüklükler Pompa tesisi ve tesis karakteristik eğrisi problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
8 Pompa performans değerleri ve pompa karakteristiklerinin çıkartılması Pompa performans değerleri problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
9 Hareketli sulama makinaları Sulama sistemlerinin elemanlarını öğrenmek Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
10 Yağmurlama ve damla sulama sistemleri ve elemanlarının açıklanması Problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
11 Yağmurlama ve damla sulama sistemleri ve elemanlarının açıklanması Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
12 Örnek bir sulama sisteminin projelendirilmesi Problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. .
13 Örnek bir sulama sisteminin projelendirilmesi Problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
14 Örnek bir sulama sisteminin projelendirilmesi Problem çözümü Anlatım ve problem çözme yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.

Dersi veren öğretim elemanının ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama Sınavı 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 3 42
Quiz için Bireysel Çalışma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 113

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek