Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TAM708 | BİTKİ YETİŞTİRME | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Tarla tarımının temel ilkelerini ve Türkiye tarla tarımının genel durumunu anlatır. Tarla bitkileri içerisinde yer alan tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri ve yem bitkilerini bitkisel özelikleri bakımından tanıtmak, uygun yetiştirme teknikleri konusunda bilgiler vermek amaçlanmıştır.
Ögr.Gör Selen ALNIAK SEZER
1 | Ekolojik koşullara göre tarla tarımı sistemlerini açıklayabilme. |
2 | Tarla bitkileri üretiminde normal bakım işlemlerini yürütebilme. |
3 | Tarla tarımında kullanılan alet ve makineleri tanıyabilme. |
4 | Tarla tarımında karşılaşılan sorunları tanıyabilme. |
5 | Alanı ile ilgili problemleri çözebilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Toprak işleme, nadas, sulu ziraat sisteminde toprak işleme, nemli ziraat sisteminde toprak işleme, tohumluk, ekim, gübreleme, ekim nöbeti, ot savaşı. Tahıllar; Serin iklim tahıllarının ekonomik önemi ve adaptasyonu, Serin İklim Tahıllarının Morfolojisi ve Fizyolojisi. Buğday; Kökeni ve Taksonomisi, Türkiye’de yetiştirilen önemli çeşitleri, Buğdayın Kültürü. Arpanın Kültürü, Yulaf ve Çavdarın Kültürü. Sıcak İklim Tahılları; Ekonomik Önemi, Adaptasyonu ve Morfolojik Özellikleri, Mısır, Çeltik ve Darıların Kültürü. Yemeklik Tane Baklagiller; Önemi, Sistematiği ve Adaptasyonu, Mercimek, Nohut, Fasulye, Bakla, Bezelye, Börülcenin Kültürü. Endüstri bitkileri; tanımı, sınıflandırılması ve önemi, lif bitkileri; pamuğun ekonomik önemi, kökeni ve taksonomisi, morfolojik özellikleri. Pamuk yetiştirme teknikleri, lif bitkileri; keten ve kenevirin yetiştirme teknikleri, Yağ bitkilerinin morfolojisi. Yağ bitkileri; ayçiçeği, soya fasulyesi, yerfıstığı, aspir ve kolza yetiştirme teknikleri. Nişasta ve şeker bitkileri; patates ve şeker pancarı yetiştirme teknikleri, keyf, ilaç ve baharat bitkileri; tütün yetiştirme teknikleri ve önemli bazı baharat bitkileri. Yem bitkileri çayır- mera kültürü, yem bitkileri tarımı; baklagil yem bitkilerinin tanınması, tarımı. Yem bitkileri çayır- mera kültürü, yem bitkileri tarımı; baklagil yem bitkilerinin tanınması, tarımı. Baklagil yem bitkilerinin tarımı (devam), buğdaygil yem bitkileri; tanınması ve önemli olanlarının tarımı.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Tarla Bitkileri dersinin amacı, hedefi, kazanımları, işleniş şekli, Genel Tarla Tarımı | Dersin tanıtımı | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
2 | Toprak işleme, nadas, sulu ziraat sisteminde toprak işleme, nemli ziraat sisteminde toprak işleme, tohumluk, ekim, gübreleme, ekim nöbeti, ot savaşı | Laboratuvar kuralları | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
3 | Tahıllar; Serin iklim tahıllarının ekonomik önemi ve adaptasyonu, Serin İklim Tahıllarının Morfolojisi ve Fizyolojisi | Tahılların tanıtılması | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
4 | Buğday; Kökeni ve Taksonomisi, Türkiye’de yetiştirilen önemli çeşitleri, Buğdayın Kültürü | Laboratuvar kültür alımı | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
5 | Arpanın Kültürü, Yulaf ve Çavdarın Kültürü | Laboratuvar kültür alımı | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
6 | Sıcak İklim Tahılları; Ekonomik Önemi, Adaptasyonu ve Morfolojik Özellikleri, Mısır, Çeltik ve Darıların Kültürü | Laboratuvar kültür alımı | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
7 | Yemeklik Tane Baklagiller; Önemi, Sistematiği ve Adaptasyonu, Mercimek, Nohut, Fasulye, Bakla, Bezelye, Börülcenin Kültürü | Yemeklik Tane Baklagiller | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
8 | Pamuk yetiştirme teknikleri, lif bitkileri; keten ve kenevirin yetiştirme teknikleri, Yağ bitkilerinin morfolojisi | Arazi Çalışmaları | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
9 | Yağ bitkileri; ayçiçeği, soya fasulyesi, yerfıstığı, aspir ve kolza yetiştirme teknikleri | Arazi Çalışmaları | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
10 | Nişasta ve şeker bitkileri; patates ve şeker pancarı yetiştirme teknikleri, keyf, ilaç ve baharat bitkileri; tütün yetiştirme teknikleri ve önemli bazı baharat bitkileri | Arazi Çalışmaları | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
11 | Yem bitkileri çayır- mera kültürü, yem bitkileri tarımı; baklagil yem bitkilerinin tanınması, tarımı | Arazi Çalışmaları | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
12 | Yem bitkileri çayır- mera kültürü, yem bitkileri tarımı; baklagil yem bitkilerinin tanınması, tarımı | Arazi Çalışmaları | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
13 | Baklagil yem bitkilerinin tarımı (devam), buğdaygil yem bitkileri; tanınması ve önemli olanlarının tarımı | Arazi Çalışmaları | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. | |
14 | Baklagil yem bitkilerinin tarımı (devam), buğdaygil yem bitkileri; tanınması ve önemli olanlarının tarımı | Ders notları ve sunumlarının hazırlanması. |
Dersi veren öğretim elemanının ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 7 | 7 |
Quiz | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Gösterme | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 11 | 2 | 22 |
Toplam İş Yükü (saat) | 123 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 |