GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TAM702 ÜRÜN İŞLEME TEKNİĞİ VE MAKİNELERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencinin tarımsal ürünlerin hasat edildikten sonra tüketiciye sunulana dek özelliklerini kaybetmemesi için uygulanan işlemleri kavraması, yapılan işlemlerin başarısını ölçebilmesi, bu işlemlerin başarısını etkileyen unsurları ayırt edebilmesini sağlamaktır.


Öğr. Gör.Selen ALNIAK SEZER


1 Hasat edilen tarımsal ürünlerin özelliklerini kaybetmeden tüketiciye ulaşması için yapılan işlemleri kavrayabilme.
2 Tarımsal ürünlerde ayırma ve sınıflandırma işlemlerinin başarısını hesaplayabilme.
3 Taneli ürünlerin boyutlarını ölçebilme, boyutlar arasındaki ilişkilere göre ayırma ve sınıflandırma işlemlerini planlayabilme.
4 Taneli ürünlerin temel ve yardımcı ayırma özelliklerini ve bu özelliklere göre dizayn edilen düzenleri kavrayabilme.
5 Meyve ve sebzelerde ayırma ve sınıflandırma yöntemlerini kavrayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tarımsal ürünlere hasat sonrası uygulanan işlemler, ayırma ve sınıflamanın amacı ve hedefleri, saflık derecesi. Ayırma ve sınıflandırma sonucunda oluşabilecek gruplar, işlem başarı ölçütleri. Ayırma ve sınıflandırmada yararlanılan fiziksel özellikler, tahıl tanelerinde boyutlar ve boyutlar arası ilişkiler. Tanelerin geometrik özelliklerine göre ayrılması, dikdörtgen ve yuvarlak delikli elekler. Tanelerin geometrik özelliklerine göre ayrılması, elek takımları, eleme işlemini etkileyen unsurlar. Tanelerin geometrik özelliklerine göre ayrılması, triyörler, ayırma işlemini etkileyen unsurlar. Tanelerin aerodinamik özelliklerine göre ayrılması, hava akımlı ayırıcılar, ayırma işlemini etkileyen unsurlar. Tanelerin sürtünme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğüne göre ayrılması. Tanelerin yüzey pürüzlülüğüne göre ayrılması, manyetik ayırıcılar. Tanelerin diğer yardımcı ayrım özelliklerine göre ayrılması. Meyve ve sebzelerde ayırma ve sınıflandırma. Tarım ürünleri-nem ilişkileri, nem oranları, denge nemi, kurutma evreleri, kurutucu tipleri, kurumayı etkileyen unsurlar. Taneli ürünlerin kırılması, kırmanın amaçları, kırılan ürünlerin boyutlarına göre sınıflandırılması, çekiçli ve valsli değirmenler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, konu ve faaliyetlerin ve değerlendirme yöntemlerinin ve işleyişin açıklanması Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
2 Tarımsal ürünlerin işleme tekniği ve makineleri dersine giriş Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
3 Taşıma ve iletim tesisleri: Hidrolik, pnömatik ve mekanik taşıma iletim sistemleri Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
4 Meyve ve sebzelerin temizlenmesi ve sınıflandırılması Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
5 Taneli ürünlerin temizlenmesi ve sınıflandırılmasında yararlanılan özellikler Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
6 Eleklerin tanınması, kullanımı ve numaralandırılması taneleri kalınlık ve genişliklerine göre ayıran elekler Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
7 Tanelerin uzunluklarına ve aerodinamik özelliklerine göre ayrılması Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
8 Tanelerin sürtünme kuvvetine ve yüzey pürüzlülüklerine göre ayrılması Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
9 Tanelerin mekanik özelliklerine göre ayrılması Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
10 Tanelerin statik elektrikle yüklenme özelliklerine göre ve optik özelliklerine göre ayrılması Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
11 Öğütme ve parçalama makinaları. Öğütme teknolojisinin temel prensipleri. Buğday unu üretimi-öğütmeye hazırlık işlemleri-öğütme işlemi Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
12 Presler, Durultma Güzelleştirme, Homojenizatörler, Ürün Isıtma Tesisleri teknolojisinin temel prensipleri Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
13 Ambalajın tanımı ve fonksiyonları, tarım ürünlerinde kullanılan ambalaj materyalleri (cam, kağıt, tahta, plastik vs) Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
14 Ambalajın tanımı ve fonksiyonları, tarım ürünlerinde kullanılan ambalaj materyalleri (cam, kağıt, tahta, plastik vs) Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.

Dersi veren öğretim elemanının ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 0 0
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Quiz için Bireysel Çalışma 11 0 5
Toplam İş Yükü (saat) 77

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 5 4
ÖÇ 2 5 5 3 4
ÖÇ 3 5 5 4 4
ÖÇ 4 5 5 4 4 5
ÖÇ 5 5 5 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek