GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TAM121 HASAT HARMAN MAKİNELERİ Ders 1 2 5,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin; hasat işleminin temel işlevini ve hasat süreçlerini anlayabilmesi, kesme kuramını kavrayabilmesi, hasat makinelerini tanıması, hasat makinelerinin genel olarak konstrüktif ve kullanım özelliklerini kavramasını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Selen ALNIAK SEZER Dr. Öğr. Üyesi Gülfinaz ÖZOĞUL Öğr. Gör. Dr. Murat ERTUĞRUL Öğr. Gör. Ahmet EROL


1 Hasadın tanımı, tarihsel gelişimi, Türkiye’de hasat makinelerinin durumunu açıklar.
2 Hasat kuramını açıklar.
3 Hasatta kullanılan biçme makinelerini karşılaştırır.
4 Silaj mekanizasyonunu açıklar.
5 Taneli ürün hasat makinelerinin konstrüktif ve kullanım özelliklerini açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Genel Tanımlamalar, Sınıflandırma, Hasat Makinelerinde Temel İşlevsel Süreçler, Hasat Makineleri Tasarımında Genel İlkeler. Makaslama kesme kuramı ve parmaklı çayır biçme makineleri, Serbest kesme kuramı ve tamburlu, diskli tip çayır biçme makineleri. Tırmıklama, Tırmıklama kuramı, Ot tırmıkları (Yıldız çarklı, eğik tamburlu, rotorlu tip). Silaj makineleri, Balyalama, Sıkıştırma kuramı ve Balya makineleri (dikdörtgen, silindirik), Taneli ürün hasatı -Yöntem ve makineler, Harmanlama ilkeleri ve Sapdöverler. Biçerdöver -Fonksiyonel işlemler ve kuramlar, Biçerdöverlerin ürün işleme düzenleri, Değişik ürünlerin biçerdöverle hasadında kullanılan düzenler ve ayarları. Biçerdöverler; Tabla, Harmanlama Birimi, Ayırma Birimi, Temizleme Birimi. Patates ve şeker pancarı hasat makineleri. Pamuk hasat makineleri, Keten/Kenevir Hasat Makineleri. Meyve, Sebze ve Zeytin Hasat Makineleri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 -Sınıflandırma -Hasat Makinalarında Temel İşlevsel Süreçler -Hasat Makinaları Tasarımında Genel İlkeler -Hasat Makinaları Kullananımda Genel İlkeler Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
2 - Kaba yem hasat makinaları - Yöntem ve makinalar - Kesme mekaniği ve bitki yapısı Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
3 - Makaslama kesme kuramı ve düzenleri (Tamburlu, diskli tip ot biçme makinaları) - Serbest kesme kuramı ve düzenleri - Kıyma işlemi Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
4 -Silaj makinaları Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
5 -Tırmıklama -Tırmıklama kuramı -Ot tırmıkları (Yıldız çarklı, eğik tamburlu, rotorlu tip) Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
6 -Balyalama -Sıkıştırma kuramı -Balya makinaları (dikdörtgen, silindirik) Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
7 -Taneli ürün hasadı -Yöntem ve makineler, Harmanlama ilkeleri ve Sap döverler Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
8 Taneli ürün hasadı -Yöntem ve makineler, Harmanlama ilkeleri ve Sap döverler Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
9 -Biçerdöver -Fonksiyonel işlemler ve kuramlar Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
10 -Biçerdöverler; -Temel Birimler (Tabla) -Harmanlama Birimi -Ayırma Birimi -Temizleme Birimi Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
11 -Patates ve şeker pancarı hasat makineleri Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
12 -Pamuk toplama makineleri -Keten/Kenevir Hasat Makinaları Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
13 -Meyve, Sebze Hasat Makinaları - Fonksiyonel işlemler - Hasat (silkeleme, sarsma, yolma) - Toplama - Ayırma -Meyve, Sebze Hasat Makinaları - Fonksiyonel işlemler - Hasat (silkeleme, sarsma, yolma) - Toplama - Ayırma Anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
14 Meyve ve sebze hasat makinalarından beklenilen özellikler–Meyve hasat platformları anlatım Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.

Dersi veren öğretim elemanının ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 0 0
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 3 21
Okuma 14 2 28
Quiz için Bireysel Çalışma 11 1 16
Toplam İş Yükü (saat) 130

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 4 5 5 5
ÖÇ 2 5 4 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 4 5 5 5
ÖÇ 4 5 4 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek