GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BAM001 BUJİ ATEŞLEMELİ MOTORLARIN YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste öğrenciler benzinli motorların sistemlerini, yakıt ve ateşleme sistemlerini analiz eder ve çalışması bilgilerini kazandırmaktır.


Öğr. Gör. Savaş YELBEY, Öğr. Gör. Zeki YILBAŞI, Öğr. Gör. Ömer TÜRKCAN


1 Öğrenci, motor teknolojisindeki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bilgi kazanır.
2 Buji ile ateşlemeli motorlarda kullanılan ateşleme sistemlerini tanıyabilme, elemanlarını sayabilme, çalışmalarını açıklar. Benzinli motorlarda ateşleme sisteminin önemini kavrar.
3 Buji ile ateşlemeli motorlarda kullanılan yakıt sistemlerini ve sistem elemanlarını tanır. Karbüratörün çalışma prensibini kavrar. Karbüratörün dezavantajlarını, enjeksiyon sistemlerinin avantajlarını sayar.
4 Günümüz araçlarında kullanılan modern yakıt enjeksiyon ve ateşleme sistemlerini tanır ve özelliklerine göre sınıflandırır.
5 İlk defa karşılaştıkları sistemlerin özelliklerini, elemanlarını, çalışmalarını analiz eder.

Birinci Öğretim



[Yok]


Motor temel kavramlarını, Motorların ana parçalarını, Motor çalışma ilkelerini, buji ile ateşlemeli motorlarda kullanılan yakıt ve ateşleme sistemlerini ve Yakıt ve ateşleme sistemlerinin yapısı, çalışması ve sınıflandırılmalarını bilir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 İçten yanmalı motorlara giriş ve tarihsel gelişimleri, İçten yanmalı motorların sınıflandırılması. Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
2 Motorlarda genel kavramlar. Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
3 Motorlarda hareketsiz parçalar Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
4 Motorlarda hareketli parçalar Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
5 Temel elektrik bilgisi ateşleme sisteminin görevleri ve çeşitleri platin kumandalı elektronik ateşleme sistemi Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
6 Platin kumandalı transistörlü ateşleme sistemi hall etkisi (hall effekt) kumandalı elektronik ateşleme sistemi Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
7 Endüktif vericili elektronik ateşleme sistemi distribütörden uyartımlı sistem, distribütörsüz tip elektronik ateşleme sistemi Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
8 Endüktif vericili elektronik ateşleme sistemi distribütörden uyartımlı sistem, distribütörsüz tip elektronik ateşleme sistemi Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
9 Avans manyetik sensör (pozisyon sensörü) elektronik kontrol ünitesi bobinler, vuruntu sensörü bujiler bobinler, elektronik devreler ve devre elemanları sensörler Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
10 Tek nokta enjeksiyon sistemi tek nokta enjeksiyon sistemi devre şeması ve çalışma sistemi elektronik kontrol modülü tek nokta enjektör Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
11 Basınç regülatörü gaz kelebek potansiyometresi, elektro yakıt pompası lamda sensörü (oksijen sensörü) Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
12 Çok nokta enjeksiyon sistemi çok nokta enjeksiyon sistemi devre şeması ve çalışma sistemi, elektronik kontrol modülü çok nokta enjektörler Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
13 Gaz kelebek potansiyometresi yakıt rampası (yakıt dağıtım hattı) direkt enjeksiyon sistemi direkt enjeksiyon sistemi devre şeması ve çalışma sistemi Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.
14 Elektronik kontrol modülü direkt enjektörler hava sıcaklık sensörü basınç regülatörü gaz kelebek potansiyometresi, elektro yakıt pompası termik zaman şalteri, kam mili konum sensörü Teoride anlatılan ders içeriğinin atölyede tanıtılması ve uygulanması.

1. Benzinli Motorlarda Yakıt ve Ateşleme Sistemleri, Ankara, 2011. 2. Motor Teknolojisi Ders Notları, H. Serdar YÜCESU, Ankara. 3. Motor Teknolojisi, Muzaffer Hakan YARDIM, 2015. 4. Benzin Motorlarında Yakıt Püskürtme Sistemleri, Dr. Mehmet Ali Işıksoluğu, 2001.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 5 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama Sınavı 14 2 28
Alan Çalışması 8 2 16
Rapor Sunma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 3 18
Okuma 13 1 13
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek