GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GES722 ÇİNİ II Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans



Geleneksel Türk Sanatlarında kullanılan motiflerden oluşan kompozisyonları kavrayıp Çini,Evani ve Seramik formlar üzerine farklı tekniklerle uygulama yapabilme yeteneği kazandırmaktır.


Öğretim Görevlisi Hamide SOYSAL DEMİRCİ Öğretim Görevlisi Emel ÇENET


1 Çini'de sır altı boyama uygulamasını yapabilir.
2 Evani'de sır altı boyama uygulamasını yapabilir.
3 Çini ve Evanide sır yapabilir.
4 Çini,Evani ve Seramikte sır üstü çalışma yapabilir
5 Çini,Evani ve Seramikte fırınlamaya bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mavi boyanın su ayarını yapma, Turkuaz boyanın su ayarını yapma, Mavi boya ile desenin ana motiflerini boyama, Motifleri koyu dan açığa doğru boyama, Motiflerin göbek kısımlarını türkuaz boyama, Motiflerde boyanmamış alan bırakmama, Zeminli boyama mavi renk kullanmak, Zeminli boyamanın dımdık fırçası (boyama fırçası ile ) boyamak, Boyamayı tamamlamak, Zeminli boyamada desenlerin zemin kısımlarını boyamak,rötuşlamak.Sır hazırlamak. Sır üstü dekor çalışmak, fırınlama yapmak.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mavi boyanın su ayarını yapma. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
2 Mavi boyanın su ayarını yapma. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
3 Türkuaz boyanın su ayarını yapma Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
4 Mavi boya ile desenin ana motiflerini boyama. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
5 Motifleri koyu dan açığa doğru boyama Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
6 Motiflerin göbek kısımlarını türkuaz boyama. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
7 Motiflerin göbek kısımlarını kırmızı boyama.. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
8 Ara Sınav Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
9 Türkuaz boyayı yanmaması için kalın kullanmama. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
10 Motiflerde boyanmamış alan bırakmama Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
11 Zeminli boyama mavi renk kullanmak, Zeminli boyamanın dımdık fırçası (boyama fırçası ile ) boyamak. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
12 Sırlama yapmak. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
13 Sır üstü dekor çalışmak Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
14 Fırınlama yapmak. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.

Türk Tezyini Sanatında Motifler İ.A.Birol-Ç.Derman, İslam Mimarisinde Çini G.Öney-Anadolu’da Türk Devri Çini ve Seramik Sanatı G.Öney



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama/Pratik 14 4 56
Soru-Yanıt 1 1 1
Bireysel Çalışma 1 7 7
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Ev Ödevi 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 87

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 5 4 2 1 5 3 3 5 5
ÖÇ 2 3 5 5 3 2 5 3 3 5 5
ÖÇ 3 4 5 4 3 1 5 3 3 5 5
ÖÇ 4 4 5 5 3 1 5 5 2 5 5
ÖÇ 5 4 5 3 2 2 5 4 2 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek