GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GES721 AHŞAP OYMACILIĞI Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Geleneksel El Sanatları ahşap oymacılığının tanıtımı uygulama alanları malzemeleri ve eski uygulamaların repredüksiyonunun yapılması,yeni alanlar oluşturulması proje ve tasarımlarının uygulanması..


Öğretim Görevlisi Hamide SOYSAL DEMİRCİ Öğretim Görevlisi Emel ÇENET


1 Ağaç malzeme hakkında bilgi edinir,
2 Ahşap bezeme yapım tekniklerini ve yöntemlerini bilir ve uygular
3 Desen teknikleri motif kompozisyonlarını bilir ve uygular
4 Ağaç malzemede ahşap oyma kalemlerini kullanır.
5 Ağaç malzemede üst yüzey işlemlerini yapar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Oyma kalemlerinin tanıtılması. Oyma kalemlerinin bakımı ve bilenmesi. Oyma işler için malzeme seçimi. Oyma çeşitleri. Oyma desenlerinin tanıtımı. Oymalı işlerin üst yüzey işlemleri. eskitme boyamanın yeri ve önemi. Eskitme boyamanın amaçları.Eskitme boyamada kullanılan malzemeler ve boyalar. Eskitme boyama teknikleri. Eskitme uygulamaları kündekari sanatının tanıtılması ve uygulanması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ağaç nedir ,ağaç malzeme nelerdir,endüstrideki ağaç malzemelerin kullanımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
2 Ağaç nedir ,ağaç malzeme nelerdir,endüstrideki ağaç malzemelerin kullanımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
3 Ağaç nedir ,ağaç malzeme nelerdir,endüstrideki ağaç malzemelerin kullanımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
4 Ağaç nedir ,ağaç malzeme nelerdir,endüstrideki ağaç malzemelerin kullanımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
5 Ağaç malzemede ahşap oyma kalemlerini kullanımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
6 Ağaç malzemede ahşap oyma kalemlerini kullanımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
7 Ağaç malzemede ahşap oyma kalemlerini kullanımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
8 Ara Sınav Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
9 Ağaç malzemede ahşap oyma desenlerinin çizimi tasarımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
10 Ağaç malzemede ahşap oyma desenlerinin çizimi tasarımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
11 Ağaç malzemede ahşap oyma desenlerinin çizimi tasarımı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
12 Ağaç malzemede üst yüzey işlemlerinde eskitme ve boyamada kullanılan malzemelerin kullanınmı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
13 Ağaç malzemede üst yüzey işlemlerinde eskitme ve boyamada kullanılan malzemelerin kullanınmı. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
14 Ağaç malzemede üst yüzey işlemlerinde eskitme ve boyama tekniklerinin uygulanması. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.

• KILIÇKAN,H.,Tarih Boyunca Bezeme Sanatı ve Örnekleri,İnkılap Yayınevi, İstanbul, 2002. • ÖZKEÇECİ, İ.,Türk Sanatında Kompozisyon, İstanbul, 2008. • AHUNBAY, Z. Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon, Yem Yayınları, İstanbul, 1996. • MÜLAYİM, S., Anadolu Türk Mimarisi’nde Geometrik Süslemeler, Selçuklu Çağı, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1982. • ÖNEY, G., Anadolu Selçuklu Mimari Süslemesi ve El Sanatları, 2.Basım, İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara, 1988.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Quiz 1 25
Ev Ödevi 1 25
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama/Pratik 14 3 42
Bireysel Çalışma 1 6 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 68

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 3 2 5 4 3
ÖÇ 2 5 5 5 3 1 2 5 3 3
ÖÇ 3 5 5 5 3 1 2 5 3 4
ÖÇ 4 5 5 5 3 2 3 5 3 2
ÖÇ 5 5 5 5 4 3 4 5 5 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek