GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GES702 GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Geleneksel Türk Desenleri I- dersini başarıyla tamamlayan öğrenci, klasik motiflerden oluşturulacak kompozisyon kurgusunu öğrenecektir


Öğretim Görevlisi Hamide SOYSAL DEMİRCİ Öğretim Görevlisi Emel ÇENET


1 1. Türk desenlerinin değişik alanlarda gelişimini gösterebilme
2 2. Geleneksel Türk Motiflerinin yöntemlerini belirleyerek bütünleştirebilme
3 3. Geleneksel Türk Desenlerinden çizerek örnekler oluşturabilme
4 4. Türk desenlerinin tarihsel sürecini kavrayabilme
5 Türk desenlerinin mimaride kullanım alanlarını gösterebilme

Birinci Öğretim


Bulunmamaktadır.


Bulunmamaktadır.


Geleneksel Türk El Sanatlarının Tanımı; Kapsamı; Gelişimi; Türk Desenlerinin oluşumunu etkileyen faktörleri, belirlemek. Türk Desenlerini tarihsel süreç içersinde dönemlerini ve özelliklerini kavrayarak çizebilmek. Türk desenlerinin, Türk sanatları ile İlişkisi; Geleneksel Türk Desenleri ve motiflerin rolü, Geleneksel Türk Desenlerinin özelliklerinin sistemini ve kullanılacak alana göre motif araştırması; Geleneksel Türk desenlerinin el sanatlarında görüldüğü alanları kapsar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Geleneksel El Sanatlarının tanımı, kapsamı, gelişimi ve El sanatlarında Geleneksel Türk desenlerinin görüldüğü alanlar. Geleneksel Türk El Sanatlarının oluşumunu etkileyen faktörler ve tarihsel gelişimi Konuları atölye ortamında uygulama yapma Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
2 Minyatür sanatının Türk Sanat Tarihi açısından önemi. Minyatür teknik yöntem ve malzemeleri hakkında bilgi. Minyatür Sanatından Örneklerin İncelenmesi. Minyatür Resim çalışması için konu belirlenmesi.Minyatür çalışması için taslak hazırlama. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
3 Minyatür resim tekniğinin aşamaları hakkında bilgi. Minyatür Sanatından Örneklerin İncelenmesi. Minyatür tekniğinde resim çalışması Minyatürde tarama, akıtma, noktalama ve tonmala tekniklerinin uygulanması. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
4 Minyatür çalışmaların değerlendirilmesi ve yönlendirme. Minyatür tekniğinde resim çalışması Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
5 Tezhip Sanatının Türk Sanat Tarihi Açısından Önemi. Tezhip sanatında kullanılan teknik, yöntem ve malzemeler hakkında bilgi. Tezhip sanatının uygulama aşamaları hakkında bilgi. Tezhip Örneklerinin İncelenmesi. Seçilen doğadaki bir bitki yada hayvan motifinin stilizasyonu, yüzey üzerinde düzenlenmesi. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
6 Tezhip çalışmalarının değerlendirilmesi ve yönlendirme. Motifin kağıda geçirilmesi ve boyanması Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
7 Ders tekrarı Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
8 Halılar, kilimler hakkında örneklerle bilgilendirme. Mini Halı Eskizi ve Halı tezgahı hazırlama Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
9 Halı ve Kilim için yapılmış desenlerin incelenmesi. Eskize göre halı dokuma Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
10 Yöresel Halı Motiflerinin Tanıtımı Halı Motiflerinin Sembolik Anlamları Halı Dokuma Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
11 Halı Dokumalarının değerlendirilmesi ve yönlendirme. dokuması tamamlanmış halıyıTezgahtan Çıkarma. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
12 Çini Sanatının Tarihçesi Çini ve Seramik Yöntem, Teknik ve Malzemeleri Hakkında Bilgi. Eskiz hazırlığı, eskizin seramik tabağa geçirilmesi. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
13 Çini ve Seramik Eserlerin İncelenmesi ve Karşılaştırılması. Tabağın boyanması ve sırlanması. Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.
14 Çini çalışmalarının değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi. Sırlı fırınlama Düz anlatım, problem çözme ve gösterip-yaptırma yöntemleri. Ders notları ve sunumlarının hazırlanması.

KESKİNER, Cahide Türk Süsleme Sanatlarında Stılize Motifler Hatai Kültür Bakanlığı - BİROL İnci A.- DERMAN Çiçek Türk Tezyînî Sanatlarında Motifler, İstanbul -1991 -BUTTANRI, Prof. Dr. Halil, Türk Süsleme Sanatında Geçmeler, Osmangazi Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2003 -DEMİRİZ, Yıldız, İslam Sanatında Geometrik Süsleme, İstanbul, 2000 BİROL, İ.,1991. Türk Tezyini Sanatlarında Desen Tasarımı,



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Bulunmamaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 8 8
Final Sınavı 1 8 8
Uygulama/Pratik 14 2 28
Gözlem 8 1 8
Gösterme 6 1 6
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 2 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Ev Ödevi 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 122

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 4 2 4 5 4 2
ÖÇ 2 3 4 3 4 5 4
ÖÇ 3 5 4 4 4 4 5 5 4 4 3
ÖÇ 4 2 3 3 4 4 2 4 3
ÖÇ 5 1 2 4 2 5 3 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek