Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TOI708 | YİYECEK-İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Turizm sektöründe hem sınırlı pazarlara yönelik hem de genel pazarlara yönelik işletmelerde uygulanması gereken ilkeler kapsamında yiyecek içecek işletmelerinin yönetimine esas olan temel kavramları, bilimsel yönetim için gerekli ilkeleri ve kuralları doğru bir şekilde aktarmaktır.
Otel lokanta ve ikram hizmetleri bölümü öğretim elemanları
1 | Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinin gelişim trendini açıklar. |
2 | Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinin özelliklerini açıklar. |
3 | Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinde yönetim şekillerini açıklar. |
4 | Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinde yönetimi etkileyen faktörleri açıklar |
5 | Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinde yönetim sorunlarına çözümleri açıklar. |
6 | Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinin fonksiyonlarını açıklar. |
7 | Servis planlaması yapar |
8 | Gelir ve maliyet kontrolünün önem ve amaçlarını açıklayabilecek, |
9 | Yiyecek içecek işletmelerinde işletme fonksiyonlarını (yönetim, üretim, pazarlama) açıklamaktır. |
10 | Hizmetlerin planlama ve farklı organizasyonları metotlarını açıklar |
Birinci Öğretim
Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Yiyecek İçecek Endüstrisi Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonu Yiyecek İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı ve İşleyişi Beslenme Mönü Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kontrol Sistemi Üretim Servis Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen, Sanitasyon ve Güvenlik Ziyafet Organizasyonu Yönetimi Yiyecek İçecek Hizmetleri Pazarlaması Bar-İçki Bilgisi ve Servisi Konuk ile İlişkiler ve Şikayetlerle İlgilenme
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Yiyecek İçecek Endüstrisi Yiyecek İçecek Endüstrisinin Önemi ve Gelişimi Yiyecek İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Dikkate Alınması Gereken Faktörler | ||
2 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Önemi Yiyecek İçecek Yönetiminin Temel Fonksiyonları | ||
3 | Yiyecek İçecek Bölümü ve Önemi Yiyecek İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı Yiyecek İçecek İşletmelerinde İş ve Görev Tanımları | ||
4 | Beslenme ve Önemi Gıda Biliminin Gelişimi ve Kapsamı Temel Gıda Bileşenleri Vücut Bileşenleri Besin Grupları ve Beslenme Kılavuzu Beslenme ve Yiyecek Hizmetleri Yöneticilerinin Dikkate Alması Gereken İlkeler | ||
5 | Mönünün Tanımı ve Gelişimi Mönü Planlama Mönünün Takdimi / Sunumu Mönünün İçeriği Mönünün Yapısı | ||
6 | Mönü Türleri Mönülerle İlgili Biçimsel Çalışmalar Mönü Maliyet Çalışmaları Mönüye Uygun İçki Seçimi | ||
7 | Satın Alma Teslim Alma Depolama Depodan Mal Verme | ||
8 | Satın Alma Teslim Alma Depolama Depodan Mal Verme | ||
9 | Servisin Tanımı ve Önemi Servis Alanları ve İş Akışı Yemek ve İçki Servisinin Önemi Servis Türleri Temel Servis Bilgileri Servis Öncesi Yapılan Son Hazırlıklar Servis Basamakları Ziyafet Çalışmaları | ||
10 | Hijyen, Sanitasyon ve Bakteriler Yiyecek ve İçecek Bölümünde Hijyen ve Sanitasyon Besin Hijyeni ve Önemi HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) Besin Kirliliği ve Gıda Zehirlenmesi Hijyen Kuralları Güvenlik Mavi Bayrak Projesi | ||
11 | Ziyafetin Anlamı ve Önemi Ziyafetin Kabulü Ziyafet Organizasyonu Ön Çalışmaları | ||
12 | Ziyafet Organizasyonunda Fiyatlama Kararlarını Etkileyen Faktörler Ziyafet Organizasyonunda Karşılaşılan Güçlükler Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Pazarlama Kavramı Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Pazarlama Planlaması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satış Arttırıcı Çabalar | ||
13 | Bar, Bar Türleri ve Bar Malzemeleri Alkol ve İçeceklerle İlgili Genel Bilgiler Alkolsüz İçeceklerin Servisleri Alkollü İçeceklerin Servisleri Barda Kullanılan Terimler Barda Kullanılan Garnitürler Barda Kullanılan Şuruplar İçecek Servis Standartları İçecek Maliyet Kontrolü Kokteyller | ||
14 | Konuğa Servis Konukların Sınıflandırılması Konukların Karşılanması Masa Yerleşiminde Dikkat Edilecek Noktalar Konukların Masaya Oturtulması Konukların Oturmasından Sonra Yapılacak İşlemler Masada İlk Yapılacak İşlemler Sipariş Alma Yemek Süresince Servis Konuk İle İlişkiler Şikayetlerle İlgilenme Servis Elemanının Konukla İlişkisi Restoranda Çıkabilecek Problemler |
1. Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi (2009) Prof.Dr. Nilüfer Koçak 2. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği (2006) Yrd.Doç.Dr. Alptekin Sökmen
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 4 | 4 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 7 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 8 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 9 | 3 | 3 | |||||||||||||
ÖÇ 10 | 3 | 4 |