GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TOI124 MENÜ PLANLAMA Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Çeşitli beslenme şekilleri arasındaki farkları ve mönü planlaması yapabilme yetisi kazandırmak ve sağlıklı beslenme için günlük menü planlarını ve standart reçeteleri hazırlayabilme yeteneği kazandırmaktır.


Otel lokanta ve ikram hizmetleri bölümü öğretim elemanları


1 Beslenme kurallarını tanımlar
2 Beslenmeyi tanımlar
3 Besin ve besin öğelerini örneklerle açıklar
4 Yeterli ve dengeli Besin ve beslenmeyi tanımlar
5 Menüyü tanımlar
6 Menü hazırlama tekniklerini bilir
7 İşletmelerin sosyal ve ekonomik durumlarına göre menü tasarlar

Birinci Öğretim


Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Mönü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir, Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun mönülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması
2 Sağlıklı beslenme için gerekli besinler ve özellikler Sağlıklı beslenme için gerekli besinler ve özellikler
3 Dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri Dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri
4 Dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri Dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri
5 İnsanların günlük besin ihtiyaçları; besinler ve özellikleri İnsanların günlük besin ihtiyaçları; besinler ve özellikleri
6 Menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir Menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir
7 Menünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları Menünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları
8 Plan ve menü planlarının nasıl yapılacağı Plan ve menü planlarının nasıl yapılacağı
9 Menü planının nelerden etkilenebileceği Menü planının nelerden etkilenebileceği
10 Müşterilerin zevk ve tercihleri Müşterilerin zevk ve tercihleri
11 Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun menülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun menülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması
12 Müşterilerin zevk ve tercihlerine göre menü hazırlamak Müşterilerin zevk ve tercihlerine göre menü hazırlamak
13 Hazırlanan menülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmeleri Hazırlanan menülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmeleri
14 Genel Tekrar Genel Tekrar

Türkan, C.(2013). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık. Bulduk, S.(2002). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Ev Ödevi 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 2
ÖÇ 2 5 2 5
ÖÇ 3 3 5
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 5 4
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 1 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek