Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TOI124 | MENÜ PLANLAMA | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Çeşitli beslenme şekilleri arasındaki farkları ve mönü planlaması yapabilme yetisi kazandırmak ve sağlıklı beslenme için günlük menü planlarını ve standart reçeteleri hazırlayabilme yeteneği kazandırmaktır.
Otel lokanta ve ikram hizmetleri bölümü öğretim elemanları
1 | Beslenme kurallarını tanımlar |
2 | Beslenmeyi tanımlar |
3 | Besin ve besin öğelerini örneklerle açıklar |
4 | Yeterli ve dengeli Besin ve beslenmeyi tanımlar |
5 | Menüyü tanımlar |
6 | Menü hazırlama tekniklerini bilir |
7 | İşletmelerin sosyal ve ekonomik durumlarına göre menü tasarlar |
Birinci Öğretim
Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Mönü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir, Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun mönülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması | Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması | ||
2 | Sağlıklı beslenme için gerekli besinler ve özellikler | Sağlıklı beslenme için gerekli besinler ve özellikler | ||
3 | Dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri | Dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri | ||
4 | Dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri | Dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri | ||
5 | İnsanların günlük besin ihtiyaçları; besinler ve özellikleri | İnsanların günlük besin ihtiyaçları; besinler ve özellikleri | ||
6 | Menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir | Menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir | ||
7 | Menünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları | Menünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları | ||
8 | Plan ve menü planlarının nasıl yapılacağı | Plan ve menü planlarının nasıl yapılacağı | ||
9 | Menü planının nelerden etkilenebileceği | Menü planının nelerden etkilenebileceği | ||
10 | Müşterilerin zevk ve tercihleri | Müşterilerin zevk ve tercihleri | ||
11 | Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun menülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması | Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun menülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması | ||
12 | Müşterilerin zevk ve tercihlerine göre menü hazırlamak | Müşterilerin zevk ve tercihlerine göre menü hazırlamak | ||
13 | Hazırlanan menülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmeleri | Hazırlanan menülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmeleri | ||
14 | Genel Tekrar | Genel Tekrar |
Türkan, C.(2013). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık. Bulduk, S.(2002). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 100 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 2 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | |||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | 1 |