Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSÖL-027 | Temel Mutfak Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
MUTFAĞA AİT TEMEL TEKNİKLERİ ÖĞRENMEK
SEDA GÜNDÜZ BAŞÇIL
1 | Mutfak kuralları, mutfak şefi olmanın genel prensipleri, mutfak hiyerarşisi, standart reçete ve menü hazırlamada izlenen temel prensipleri tanımlayabilecektir. |
2 | Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarını ve önemini tartışabilecektir. |
3 | Temel besin türleri, ısı transferi ve temel pişirme tekniklerini açıklayabilecektir. |
4 | Şef bıçağı ve temel mutfak araç-gereçlerini kullanabilecektir. |
5 | Et, tavuk, balık ve sebze suları ile temel soslar, çorbalar, kıvam arttırıcı ve bağlayıcı malzemelerin farklarını ve kullanım alanlarını tartışabilecektir. |
Birinci Öğretim
YOK
Yok
Bu derste, temel mutfak uygulamaları içerisinde yer alan mutfak ve hijyen kural ve prensipleri ile temel besin türleri, ısı transferi türleri ve pişirme teknikleri açıklanmaktadır. Ders kapsamında ayrıca, bıçak kullanımı ve temel kesim teknikleri, et, balık ve sebze suları, temel soslar ve çorbaların hazırlanmasının akabinde temel yumurta pişirme, sandviç, salata ve salata sosu hazırlama teknikleri uygulamalı olarak ele alınmaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | DERSE GİRİŞ: Ders içeriğinin tanıtılması, Mutfakta hijyen ve sanitasyon, Mutfakta karşılaşılabilecek risk faktörleri, Şef olmak, Profesyonellik | ||
2 | Teori: Mutfak Hiyerarşisi ve Bıçak Becerileri / Uygulama: Bıçak becerileri - I | ||
3 | Teori: Malzemelerin Pişirmeye Hazırlığı ve Pişirme Teknikleri / Uygulama: Bıçak Becerileri - II | ||
4 | Teori: Standart Reçete / Uygulama: Bıçak Becerileri - III |
Atkoşar, Z. (2016). Beslenmenin Temel İlkeleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Gastronomi Tarihi: Yılmaz, H. ve Dündar, A. (2016). Gastronomi Tarihi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları;
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 4 | 8 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Beyin Fırtınası | 6 | 1 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Okuma | 10 | 2 | 20 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 2 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 2 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 2 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 2 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 2 |