GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BIT001 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste öğrencilere temel bilgisayar konuları, işletim sistemleri, ofis programları ve ağ-internet uygulamaları kullanabilme yetisi kazandırılması amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Esra GÜNGÖR ULUTAŞ


1 Bilgi Teknolojilerine ait kavramları tartışır.
2 Bilgisayar sistemindeki donanım ve yazılım bileşenlerini aktif kullanır.
3 Bir işletim sisteminin temel özeliklerini ayarlar ve kullanır.
4 Kelime işlemci yazılımını, alanına uygun ve yeterli düzeyde kullanır.
5 Elektronik tablolama yazılımını, alanına uygun ve yeterli düzeyde kullanır.
6 Sunu yazılımını, alanına uygun ve yeterli düzeyde kullanır.
7 Ağ teknolojilerinde kullanılan araçları tartışır.
8 Nesnelerin interneti ve bulut bilişim hakkındaki temel konularda tartışır.
9 İnternet teknolojilerini verimli kullanır ve sanal ortamdaki tehditlere karşı önlemini alır.

Birinci Öğretim


-


Derse gelmeden önce ön hazırlık önerilmektedir.


Bilişim teknolojilerini tanıtmak, genel prensipleri hakkında bilgi vermek, işletim sistemi, kelime işlem, hesap tablosu, sunu vb. programları gibi bazı ofis uygulamalarının (MS Word, MS Excel, Power Point vb.) kullanımını göstermek, bilgisayar ağları, nesnelerin interneti ve bulut bilişim, internet uygulamalarının mesleki çalışmalarda önemini aktarmak.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bilgi teknolojilerine giriş-I Bilişim ve bilişim teknolojilerinin tanımları. Bilişim teknolojileri araçları. Tarihçe.
2 Bilgi teknolojilerine giriş-II Derslerimizde kullanacağımız bilişim teknolojisi aracı bilgisayarın donanım parçalarının tanıtılması.
3 Bilgi teknolojilerine giriş-III Bilgisayarın yazılımının temel kavramları.
4 Windows işletim sistemi W10 - I Bilgisayarın temel programı olan işletim sisteminin tanıtılması, sürücü, klasör, dosya kavramları
5 Windows işletim sistemi W10 - II İşletim sistemi kullanımı, komutları, Denetim Masası, Aygıt Yöneticisi, Bölge ve Dil Seçenekleri, Klavye Ayarları, Programlar Menüsü tanıtımı
6 Microsoft Word - I Kelime işlem programının tanıtımı ve uygulamaları -yeni belge oluşturma; Seçme /kesme/kopyalama/yapıştırma işlemleri; kelime, satır, cümle, paragraf, bölüm ve tüm belgeyi düzenleme; madde imi(işareti) ve numara kullanma, sayfa düzenleme, yazım denetimi, sayfa görüntüleme seçenekleri.
7 Microsoft Word - II Denklem editörü, dil değiştirme, yazım denetimi, değişiklikleri izleme. Sayfa, bölüm sonu ekleme, sayfa numarası, resim, sembol, dipnot ve son not, metin kutusu, çizim, grafik, alt bilgi ve üst bilgi ekleme. Tablolarla çalışma (ekleme, dönüştürme, biçim özelliklerini değiştirme vb.), baskı ön izleme ve yazıcı çıktısı alma.
8 Microsoft Excel - I Excel Programı; Tanıtımı, görünüm ve özelleştirilmesi, yeni hesap tablosu oluşturma, kaydetme, farklı kaydetme, sayfa özellikleri, hücre, satır ve sütunlarla çalışma, veri girişi, düzeltme, taşıma, kopyalama, özel yapıştırma, çalışma sayfası ekleme, taşıma, kopyalama, isim değiştirme, yardım alma, baskı ön izleme ve yazıcı çıktısı alma.
9 Microsoft Excel - II Excel Programı; Tanıtımı, görünüm ve özelleştirilmesi, yeni hesap tablosu oluşturma, kaydetme, farklı kaydetme, sayfa özellikleri, hücre, satır ve sütunlarla çalışma, veri girişi, düzeltme, taşıma, kopyalama, özel yapıştırma, çalışma sayfası ekleme, taşıma, kopyalama, isim değiştirme, yardım alma, baskı ön izleme ve yazıcı çıktısı alma.
10 Microsoft Power Point - I Powerpoint Programı; Tanıtımı, görünüm ve özelleştirilmesi, yeni sunu oluşturma, kaydetme, slayt ekleme, silme, taşıma kopyalama, biçim özelliklerini değiştirme, baskı ön izleme ve yazıcı çıktısı alma. Asıl slayt kullanarak tasarım şablonu yaratma, mevcut tasarım şablonlarını değiştirme.
11 Microsoft Power Point - II Powerpoint Programı; Tanıtımı, görünüm ve özelleştirilmesi, yeni sunu oluşturma, kaydetme, slayt ekleme, silme, taşıma kopyalama, biçim özelliklerini değiştirme, baskı ön izleme ve yazıcı çıktısı alma. Asıl slayt kullanarak tasarım şablonu yaratma, mevcut tasarım şablonlarını değiştirme.
12 Bilgisayar Ağları Bilgisayar Ağları temel konuları olan; Ağ Tarihçesi, Ağ Araçları, Ölçeklerine Göre Ağlar, Kablosuz Bağlantı Çeşitleri konuları.
13 Nesnelerin İnterneti ve Bulut Bilişim Nesnelerin İnterneti, Nesnelerin İnterneti Cihazlarının Faydaları, Bulut Bilişim, Bulut Bilişimin Gelişimi, Bulut Bilişimin Özellikleri, Bulut Bilişim Kurulum Modelleri, Bulut Bilişim Avantajları ve Sınırlılıkları, Google Drive.
14 İnternet ve Toplum İnternet ve Toplum temel konuları olan; İnternet Nedir?, İnternetin Hayatımızdaki Yeri, E-Devlet, İnternetteki Tehditler, Güvenli İnternet, İnternet Bağımlılığı, İnternet ve Etik, Telif Hakları.

Ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 5 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 5 1 5
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 5 1 5
Bireysel Çalışma 9 1 9
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Quiz için Bireysel Çalışma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 83

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek