Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAB712 | SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Beslenme ile ilgili temel kavramların, besin grupları ve özelliklerinin, çeşitli fizyolojik dönemlerde beslenme ilkeleri ve besin gereksinimlerinin öğrenilmesi, yaşlılarda sık rastlanan sağlık sorunları (diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, osteoporoz, demans gibi) ve beslenme ilişkisinin incelenmesi amaçlanır.
Yaşlı Bakım Öğretim Elemanları
1 | Çeşitli yaş gruplarının besin gereksinimleri bilir. |
2 | Çeşitli besinlerin besin değerlerini kaybetmeden hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması yöntemlerini bilir. |
3 | Çeşitli beslenme hastalıklarından korunmada ve tedavisinde beslenme ilklerini bilir |
4 | Besinlerin temel özelliklerini ve sağlık üzerine etkileri bilir. |
5 | Fiziksel aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
1. Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 2. Yaşlılarda beslenme ilkeleri; 2.1 Yaşlılıkta Vücudun Yapı ve İşlevlerinde Oluşan Değişiklikler 2.1.1 Fiziksel Değişiklikler 2.1.2 Organ Fonksiyonlarındaki Değişiklikler 2.1.3 Yaşam Biçimindeki Değişiklikler 2.2 Yaşlılıkta beslenmenin önemi, 2.2.1 Besin Ögelerinin Yaşlılıktaki Önemi 2.2.2 Yaşlılık Döneminde Enerji İhtiyacı 3. Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.1 Yaşlılıkta protein metabolizması ve enerji gereksinimi, 3.2 Yaşlılıkta karbonhidrat, yağ ve sıvı durumu ve gereksinimi, 3.3 Yaşlılıkta vitamin metabolizması ve gereksinimi, 3.4 Yaşlılıkta mineral durumu ve gereksinimi, 3.5 Yaşlı beslenmesinde koku, tat ve dokunma duyularının önemi, 3.6 Yaşlılıkta ağız sağlığı ve beslenmede deglutisyon sorunları. 3.7 Yaşlılığa bağlı kas kaybında ve kaşekside beslenme, 3.8 Yaşlılığa bağlı sindirim, kardiyovasküler, metabolik ve solunum hastalıklarında beslenme, 3.9 Yaşlılığa bağlı hematopoiez sapmalarında beslenmenin etkisi. 4. Yaşlılıkta Genel Beslenme İlkeler
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık ilişkisi Besin grupları, içerikleri, çeşitli yaşlarda tüketilmesi önerilen miktarlar, besin değerlerini koruma yöntemleri | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
2 | Karbonhidratlar; tanımı, sınıflandırılması, besinlerdeki dağılımı, günlük gereksinim | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
3 | Proteinler; tanımı, özellikleri, kaynakları, gereksinimi enerji; tanımı, kaynakları, enerji gereksinmesi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
4 | Lipidler; tanımı, sınıflandırılması, besin kaynakları, sağlık önemi, günlük gereksinim | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
5 | Vitaminler; sınıflandırılması, özellikleri, eksiklik ve fazlalığı sorunları, günlük gereksinim, besin kaynakları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
6 | Mineraller ve eser elementler; sınıflandırılması, özellikleri, eksiklik ve fazlalığı sorunları, günlük gereksinim, besin kaynakları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
7 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme. Yetişkinlerde sık rastlanan beslenme ile ilgili kronik dejeneratif hastalıklar ve beslenme yetersizliği sorunları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
8 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme. Yetişkinlerde sık rastlanan beslenme ile ilgili kronik dejeneratif hastalıklar ve beslenme yetersizliği sorunları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
9 | Vücut ağırlığının denetimi; beslenme durumunun değerlendirilmesi, zayıflık, şişmanlık, nedenleri, yaşlılarda beslenme ilkeleri | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
10 | Diyabet, tanımı, tipleri, nedenleri, beslenme tedavisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
11 | Kalp-damar hastalıkları, nedenleri, sınıflandırılması, beslenme tedavisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
12 | Kanser; tanımı, nedenleri, beslenme ilişkisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
13 | Kemik ve eklem hastalıkları, tanımı, nedenleri, sınıflandırılması, beslenme tedavisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
14 | Nörodejeneratif hastalıklar ve demans; tanımı, sınıflandırılması, beslenme desteği | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
Baysal A. Beslenme. Hatipoğlu yayınevi, Ankara 2008. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı. Hatipoglu Yayınevi, Ankara 2008. Coulston AM, Boushey CJ. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. 2nd ed. Elsevier Academic Press, USA 2008.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 10 | 1 | 10 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Okuma | 10 | 1 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 4 |