Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAB712 | SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Beslenme ile ilgili temel kavramların, besin grupları ve özelliklerinin, çeşitli fizyolojik dönemlerde beslenme ilkeleri ve besin gereksinimlerinin öğrenilmesi, yaşlılarda sık rastlanan sağlık sorunları (diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, osteoporoz, demans gibi) ve beslenme ilişkisinin incelenmesi amaçlanır.
Yaşlı Bakım Öğretim Elemanları
1 | Çeşitli yaş gruplarının besin gereksinimleri bilir. |
2 | Çeşitli besinlerin besin değerlerini kaybetmeden hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması yöntemlerini bilir. |
3 | Çeşitli beslenme hastalıklarından korunmada ve tedavisinde beslenme ilklerini bilir |
4 | Besinlerin temel özelliklerini ve sağlık üzerine etkileri bilir. |
5 | Fiziksel aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sağlıklı Yaşam ve Beslenme” dersi; besin gruplarının özellikleri, günlük gereksinimler ve yaşa göre beslenme ilkelerini ele alır. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin sağlıkla ilişkisi incelenirken, obezite ve beslenme yetersizlikleri gibi durumlar tartışılır. Ayrıca diyabet, kalp-damar, kemik-eklem ve nörodejeneratif hastalıkların beslenme tedavileri işlenir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık ilişkisi Besin grupları, içerikleri, çeşitli yaşlarda tüketilmesi önerilen miktarlar, besin değerlerini koruma yöntemleri | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
2 | Karbonhidratlar; tanımı, sınıflandırılması, besinlerdeki dağılımı, günlük gereksinim | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
3 | Proteinler; tanımı, özellikleri, kaynakları, gereksinimi enerji; tanımı, kaynakları, enerji gereksinmesi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
4 | Lipidler; tanımı, sınıflandırılması, besin kaynakları, sağlık önemi, günlük gereksinim | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
5 | Vitaminler; sınıflandırılması, özellikleri, eksiklik ve fazlalığı sorunları, günlük gereksinim, besin kaynakları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
6 | Mineraller ve eser elementler; sınıflandırılması, özellikleri, eksiklik ve fazlalığı sorunları, günlük gereksinim, besin kaynakları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
7 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme. Yetişkinlerde sık rastlanan beslenme ile ilgili kronik dejeneratif hastalıklar ve beslenme yetersizliği sorunları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
8 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme. Yetişkinlerde sık rastlanan beslenme ile ilgili kronik dejeneratif hastalıklar ve beslenme yetersizliği sorunları | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
9 | Vücut ağırlığının denetimi; beslenme durumunun değerlendirilmesi, zayıflık, şişmanlık, nedenleri, yaşlılarda beslenme ilkeleri | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
10 | Diyabet, tanımı, tipleri, nedenleri, beslenme tedavisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
11 | Kalp-damar hastalıkları, nedenleri, sınıflandırılması, beslenme tedavisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
12 | Kanser; tanımı, nedenleri, beslenme ilişkisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
13 | Kemik ve eklem hastalıkları, tanımı, nedenleri, sınıflandırılması, beslenme tedavisi | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
14 | Nörodejeneratif hastalıklar ve demans; tanımı, sınıflandırılması, beslenme desteği | Tartışma Beyin Fırtınası Soru-Cevap | Bu derste ön hazırlık bulunmamaktadır. |
Baysal A. Beslenme. Hatipoğlu yayınevi, Ankara 2008. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı. Hatipoglu Yayınevi, Ankara 2008. Coulston AM, Boushey CJ. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. 2nd ed. Elsevier Academic Press, USA 2008.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 10 | 1 | 10 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Okuma | 10 | 1 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 75 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 5 |